Wij wijzen je de weg!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Beroepen verdwijnen, nieuwe komen eraan. Werk dat je je leven lang blijft doen, bestaat niet meer. Ook diploma’s zijn snel verouderd. En de werknemer? Die heeft alleen toekomst als hij zich blijft ontwikkelen.

Zij gingen je voor

Ondanks coronacrisis toch BBL baan gevonden

Ariane Mulder werkte al 30 jaar in de zorgsector met voornamelijk functies in de klantenservice. Totdat zij afgelopen februari plots geen werk meer had. Met hulp van het Leerwerkloket begon Ariane aan een zij-instroomtraject tot apothekersassistent.

Afbeelding
ariane laat zich omscholen tot apothekersassistent

“Mijn voorlaatste baan was op de klantenservice van een bedrijf dat zuurstof en apneu-apparatuur aan huis levert. Ik werkte daar 8,5 jaar toen ik hoorde dat het bedrijf zou verhuizen van Eindhoven naar Lelystad. Dat was qua reistijd niet te doen waardoor ik op zoek moest naar een andere baan.” zegt Ariane.

Niet bij de pakken neerzitten

Die nieuwe baan in de zorgsector was snel gevonden en op 1 januari 2020 begon Ariane bij haar nieuwe werkgever. Ze had het daar naar haar zin en had dan ook niet verwacht dat haar werkgever haar op de laatste dag van haar proeftijd vertelde dat hij geen match voelde. Maar dat gebeurde wel. En zo belandde Ariane op 1 februari 2020 voor het eerst in haar leven in de WW: “Ik ben niet het type dat bij de pakken gaat neerzitten. Mijn man zei nog: ‘Doe nu maar even helemaal niets.’ Dat heb ik precies één weekend volgehouden. De maandag erna ben ik gaan solliciteren en rondkijken. Zo kwam ik via een voorlichtingsmiddag van het UWV bij het Leerwerkloket terecht.”

Schot in de roos

Ariane maakte een afspraak met Leerwerkloket Zuidoost-Brabant en kwam zo in contact met adviseurs Helen Janissen en Annemarie Venhuizen: “Ariane wilde zich eigenlijk laten omscholen naar het onderwijs. Op basis van ons gesprek, haar skills en haar kansen op de arbeidsmarkt, kwamen wij erachter dat Ariane beter in de zorgsector zou kunnen blijven. Haar passie voor werken in de zorg is zo groot. Wij vertelden Ariane over een traject voor BBL zij-instromers als apothekersassistent en dat bleek een schot in de roos.

Ariane: “Ik had meteen zoiets van: ”Yes, dit wil ik en dit ga ik doen! Ik heb me direct aangemeld en na een aantal opdrachten en testen, ben ik toegelaten tot dit traject.”

Maar toen kwam Corona..

Het traject bestond uit testen maken, informatiebijeenkomsten, voorbereidingen voor de sollicitaties en natuurlijk de sollicitaties bij de apotheek zelf. Maar door corona veranderde dit helemaal. Alle bijeenkomsten werden digitale bijeenkomsten. De sollicitatiegesprekken waren wel bij de apotheek. Ariane is een aantal keer afgewezen, maar bleef moed houden.

Scholingsbudget UWV

Met hulp van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken vond Ariane uiteindelijk een BBL plek bij Service Apotheek Tongelre in Eindhoven waar ze op 1 augustus is gestart met werken en begin september is begonnen op school. Ze heeft het erg naar haar zin bij de Apotheek! Het Leerwerkloket heeft haar doorverwezen naar haar adviseur werk van het UWV voor het aanvragen van een scholingsbudget dat werd toegekend. De werkgever betaalt haar salaris voor de dagen die ze werkt, de tweejarige opleiding wordt vergoed vanuit het scholingsbudget van het UWV , de opleiding volgt ze bij het Summa college in Eindhoven.

Ik zit op mijn plek in de zorg

Annemarie is trots op Ariane: ze heeft volgehouden om er helemaal voor te gaan en ze wil zich graag blijven ontwikkelen. Dat vinden wij als leerwerkloket natuurlijk heel fijn om te zien bij onze klanten!

Voor Ariane was het advies van het Leerwerkloket zowel een eyeopener als een geruststelling: “Dat ik mijn hele leven in de zorgsector heb gewerkt die dan blijkbaar ook het best bij mij past, dat geeft me een heel fijn gevoel.”