Wij wijzen je de weg!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Beroepen verdwijnen, nieuwe komen eraan. Werk dat je je leven lang blijft doen, bestaat niet meer. Ook diploma’s zijn snel verouderd. En de werknemer? Die heeft alleen toekomst als hij zich blijft ontwikkelen.

Tool zet leven lang ontwikkelen-spelers op een rij

Van beleidsmakers tot onderwijsaanbieders: veel partijen houden zich bezig met leven lang ontwikkelen. Zo veel, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Met een speciale tool wil Fontys daar verandering in brengen.

Afbeelding
Grafische cirkel met partijen in het speelveld Leven Lang Ontwikkelen

In de ‘Speelveld LLO-tool’, ontwikkeld door Marian Thunnissen, Mariëlle Rosendaal en Ellen Koop-Spoor, zijn alle LLO-spelers op een rij gezet. De SER vroeg betrokkenen voor wie de tool uitkomst biedt.

In de war

Monique Lemaire, manager Leerwerkloket Zuidoost Brabant vertelt: “Als burger is het ontzettend ingewikkeld om te weten waar je terecht kunt. Alle afkortingen en organisaties: het is lastig voor mensen die willen leren en ontwikkelen. Maar ook als LLO-professionals kunnen we in de war raken. We zeggen: we snappen elkaar, maar soms weten wij het zelf ook niet. Daarom is het goed dat deze tool er is. Hierin zie je heel simpel terug welke ondersteuning werkgevers, het onderwijs en de overheid bieden. Je vindt snel de informatie die je nodig hebt. De tool helpt ons als Leerwerkloket om de juiste partijen op het juiste moment te betrekken.”

LLO-puzzel

Ook Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt bij VNO-NCW ziet het nut van de tool in. “Ik vertegenwoordig werkgevers uit zes arbeidsmarktregio’s. Uit alle hoeken krijg ik te horen dat het systeem van leren en ontwikkelen onoverzichtelijk is. Ondernemers weten niet waar ze moeten beginnen. Grotere bedrijven hebben tijd om uit te zoeken welke ondersteuning er is, maar kleine ondernemers niet. Die zijn druk met de bedrijfsvoering en moeten bijvoorbeeld financiën en HR ook zelf oppakken. Deze tool laat zien wie welk stukje van de LLO-puzzel in handen heeft. Zo kunnen ondernemers de eerste stap zetten.”

Vanuit de ondernemer denken

Hoe moet je de tool inzetten? Monique Lemaire: “Het is goed om de tool te delen met LLO-professionals uit je netwerk, zeker als zij nieuw zijn in het vakgebied. Omdat het LLO-landschap snel verandert is het belangrijk dat de tool actueel gehouden wordt. Voor je eigen regio kun je de tool ook uitwerken door private partijen op te nemen.” 

Anne Deelen: “Nu redeneren we nog vanuit organisaties die iets aanbieden. Dat zouden we moeten omdraaien, zodat we vanuit de ondernemer denken. Voor ondernemers is het belangrijk dat hun vraag beantwoord wordt. Vervolgens moeten de organisaties uit de tool zelf organiseren dat dat antwoord er komt.”

Bekijk hier meer informatie over de tool.