Wij wijzen je de weg!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Beroepen verdwijnen, nieuwe komen eraan. Werk dat je je leven lang blijft doen, bestaat niet meer. Ook diploma’s zijn snel verouderd. En de werknemer? Die heeft alleen toekomst als hij zich blijft ontwikkelen.

Regio krijgt één loket voor alle vragen die met werk te maken hebben

Op zoek naar werk? Op zoek naar personeel? Vragen rond coronasteun voor werkgevers of zzp’ers? Iets willen weten over scholing, bijscholing, omscholing? Over uitkeringen na het verlies van een baan? Zes instellingen bundelen hun krachten om dit soort vragen in één keer te kunnen beantwoorden; UWV Zuidoost-Brabant, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, FNV, CNV, VNO-NCW, Summa College en gemeente Eindhoven hebben het Huis naar Werk in het leven geroepen.

Afbeelding
Bakstenen met daarop tekst Huis naar Werk

Eén keer aankloppen

Iemand met vragen rondom werk hoeft hiermee maar één keer aan te kloppen bij het Huis naar Werk, zo is de opzet. Met de gebundelde kennis van alle deelnemers worden de vragen beantwoord. Niet meer van het ene loket naar het andere.

Er zijn veel verschillende instanties die zich met vragen rondom werk bezighouden. ,,Werkgevers op zoek naar personeel zien soms door de bomen het bos niet meer”, weet Eindhovens wethouder Stijn Steenbakkers (CDA, economie, Brainport, onderwijs). ,,Mensen die in de bijstand belanden, hebben veel moeite zich het systeem eigen te maken", zegt zijn collega-wethouder Yasin Torunoglu (PvdA, werk).

,De mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeids­markt is al jarenlang groot, daar kunnen we nu beter in sturen.

Om te zorgen voor stroomlijning is het Huis naar Werk tot stand gekomen. Geen schotten meer tussen de verschillende instanties, één geldstroom uit Den Haag die dit mede mogelijk moet maken. Op het Stadhuisplein in Eindhoven kunnen mensen met een vraag binnenlopen. Digitaal is Huis naar Werk te bereiken via www.huisnaarwerk.nl.  Bellen kan ook: 040-7602424. 

,,We proberen ook pro-actief te werken, voordat een aankomend ontslag zover is al kijken naar mogelijke omscholing bij voorbeeld", geeft  Auke Blaauwbroek van vakcentrale FNV aan. ,,De mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is al jarenlang groot, daar kunnen we nu beter in sturen", hoopt Lars van der Hoorn van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Dertien gemeenten

Het Huis naar Werk is er voor alle dertien gemeenten in de arbeidsregio: Bergeijk, Bladel, Nuenen-Gerwen-Nederwetten, Reusel-de Mierden, Valkenswaard, Waalre, Best, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Eindhoven. Andere betrokken instellingen zijn Fontys, 04Werkt, WIJEindhoven, Ergon, MKB Eindhoven, Brainport Development, De Buitenboordmotor, Randstad, Tempo-Team, Transvorm, Universiteit Tilburg, Startfoundation, het Leerwerkloket Zuidoost-Brabant en het ondernemersloket van de gemeente Eindhoven.