Wij wijzen je de weg!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Beroepen verdwijnen, nieuwe komen eraan. Werk dat je je leven lang blijft doen, bestaat niet meer. Ook diploma’s zijn snel verouderd. En de werknemer? Die heeft alleen toekomst als hij zich blijft ontwikkelen.

Campagne: Ik zit niet op mijn plek

Afbeelding
Banner Ik zit niet op mijn plek
Banner campagne Ik zit niet op mijn plek

“Vaak hebben jongeren een flexibel contract. Of ze werken in sectoren die nu grotendeels plat liggen, zoals de horeca en de detailhandel. Schoolverlaters hebben ook minder kans op een eerste baan. Al met al maakt dat jongeren onzeker over hun toekomst”, aldus Marjan Hesling, adviseur Leren & Werken.

Volgens Marjan zitten veel jongeren op dit moment letterlijk en figuurlijk niet op hun plek. “Ze studeren vanuit huis omdat de scholen en opleidingen nagenoeg dicht zijn. Er zijn minder praktijklessen en het is in deze tijd extra lastig om een leerwerkplek of stage te vinden. Opdrachten voor ZZP’ers drogen op waardoor ook jonge ondernemers het moeilijk hebben. In het slechtste geval verliezen jongeren hun baan en komen ze in een uitkering terecht.”

Switchen of doorstuderen

Niet zo gek dat veel jongeren vragen hebben over werken en leren. Wat is de beste keuze in deze tijd van corona? Marjan: “Toch maar verder studeren? Of een extra specialisatie doen nu de kans op een baan even wat minder is? Is dit misschien het moment om te switchen naar een sector waar meer werkgelegenheid is? En welke opleiding, bijscholingscursus of training kun je dan het beste volgen? Hoe vind je een interessante leerwerkplek? Er zijn ook jongeren die nog niet weten wat dan wel hun plek is.”

Ontdekken wat je wilt

Voor alle vragen rondom leren en werken is er het Leerwerkloket. “We weten alles van leren, werken en persoonlijke ontwikkeling. Samen met een adviseur ontdek je als jongere wie je bent, wat je wilt en wat je al in huis hebt. Van daaruit verbinden we jongeren aan de juiste mensen in ons netwerk om erachter te komen wat ze nodig hebben. Een opleiding, een nieuwe job of juist een combinatie hiervan.” Ben je ook toe aan een nieuw perspectief? Meld je dan aan op ikzitnietopmijnplek.nl en het Leerwerkloket wijst je kosteloos en snel de weg