Wij wijzen je de weg!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Beroepen verdwijnen, nieuwe komen eraan. Werk dat je je leven lang blijft doen, bestaat niet meer. Ook diploma’s zijn snel verouderd. En de werknemer? Die heeft alleen toekomst als hij zich blijft ontwikkelen.

50+ met buddy weer aan 't werk

EINDHOVEN - Een goede kruiwagen is een stap in de juiste richting. Dat blijkt wel als je ziet dat ongeveer de helft van vijftig plussers een baan vindt via het project ‘Een buddy werkt’. In dit project worden oudere werkzoekenden gekoppeld aan iemand uit het bedrijfsleven, die zich vrijwillig inzet als coach bij het zoeken naar een baan.

50 plussers aan het werk dankzij buddy: ‘Vergelijk het met een oude voetballer, vanuit de achterhoede komen de mooiste passes’.

Afbeelding
Krantenartikel Eindhovens Dagblad 26 maart 2021

Begin deze maand was de kick-off van het derde traject. Een van de 45 deelnemers is Hans de Beule uit Eindhoven, 53 jaar en sinds 2019 op zoek naar werk. Hij heeft allerlei banen gehad, waaronder een eigen bedrijf, toen hij een zware burn-out kreeg. Hij is daar sterk uitgekomen, maar werk vinden is moeilijk, ook door corona. Leeftijd hoeft geen rol te spelen vindt De Beule. ,,Vergelijk het maar met voetballen. De oudere voetballers gaan steeds meer achter spelen. Daar hebben ze overzicht, overleggen beter en geven de mooiste passes.” Hij las in de krant over ‘Een buddy werkt’ en meldde zich aan. Nu is hij gekoppeld aan een buddy die bij Eindhoven Airport werkt. ,,Alles gaat via zoom. Je stelt je voor, zegt wat je wil en na deze digitale introductie wordt er in de databank een buddy gezocht die bij jou past en die jou gaat begeleiden.” De Beule wil het liefst iets met duurzaamheid doen, want daar ligt zijn expertise. ,,Er ligt al een vacature in het vizier, maar het is nog te vroeg om er iets over te zeggen”.

Succes

Sil de Graaf coördineert het project namens Ergon. Samen met het werkgelegenheidsteam van gemeente Eindhoven, UWV en het Leerwerkloket is het project vorig jaar tot stand gekomen toen bleek dat vijftig plussers erg lang zonder baan bleven. Dat is jammer, want zij hebben vaak veel ervaring die ze elders kunnen gebruiken. De Graaf: ,,Het is fijn als je merkt dat iemand zich vrijwillig twaalf weken aan jou bindt en zijn of haar netwerk inzet om een baan te vinden. De buddy geeft adviezen en tips waarmee de kandidaat zich beter kan profileren op de arbeidsmarkt.” En met succes. Het project was bedoeld voor Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard, Heeze-Leende en Waalre,  maar wordt nu gekopieerd voor de Kempen.

Meer dan honderd regionale organisaties hebben zich verbonden aan ‘Een buddy werkt’, waaronder Eindhoven Airport. Roel Hellemons, CEO van Eindhoven Airport: ,,Wij willen er graag voor de regio zijn. Negen mensen meldden zich meteen aan als buddy. Ikzelf ook en het is erg leuk is om te doen. Ik heb een kandidaat van 65 jaar, die zeer energiek en gedreven is. Ze heeft veertig jaar ervaring en kan uitstekend jongeren coachen. We hebben nog maar een gesprek gehad, maar het voelt nu al goed. Het is lekker concreet.”

‘Verkeerd bakje’

Hellemons vindt het jammer dat 50 plussers vaak na een eerste selectie in het ‘verkeerde bakje’ terechtkomen, omdat ze te oud zouden zijn en niet gemotiveerd. Als buddy is hij erachter gekomen dat het tegendeel waar is. ,,Een klein zetje is al genoeg om iemand te helpen. Met de juiste vragen kom je achter het doel van de kandidaat, je geeft tips bij het maken van een cv of een LinkedIn-profiel. We werken samen aan een eerste indruk. Als buddy zet ik dan een belletje uit in mijn netwerk. Je bent er een paar uurtjes per week mee bezig, maar je kan echt iemand dat duwtje in de rug geven.”

Hellemons is nog maar net begonnen, maar leert zelf ook al van het buddyproject. ,,Het is niet zo dat we in ons bedrijf alleen maar jonge mensen aannemen, maar we mogen best meer naar de oudere sollicitanten kijken. Zij kunnen zeer waardevol voor het bedrijf zijn. Daar ben ik nu wel achter gekomen.”